dinsdag 25 november 2008

17. Bekijk een Web 2.0 site naar keuze







Deze week is het de bedoeling om een Web 2.0 site te bekijken en eens te onderzoeken wat daar de mogelijkheden van zijn, zowel privé als voor de bieb. Op Web 2.0 Awards 2008 kwam ik vrij direct op http://www.boo.com/ terecht (3e prijswinnaar in categorie Travel) waar je letterlijk álles -van restaurants tot toeristische attracties van zowat álle bestemmingen- kunt vinden én ook -niet onbelangrij-reviews van mensen die je voor gingen. Amsterdam gaf 24 hits en zo kun je van tevoren je reis plannen, zowel qua hotel, restaurants, attracties en van dit alles tevoren weten hoe anderen dit alles ervaren hebben.

Nooit meer op de bonnefooi op reis dus! Je krijgt zelfs stadsplattegronden op een dienblaadje aangereikt. Daarna kreeg ik het idee om eens te gaan kijken of er niet een Nederlandse verkiezing was en kwam toen bij Dutch Web 2.0 Awards terecht waar het zeer de moeite waard bleek op op http://www.gallery.zoom.nl/ te gaan kijken, waar heel veel amateurfotografen de meest prachtige foto's over uiteenlopende onderwerpen bij elkaar gebracht hebben ( most innovate site). Ook http://www.buurtlink.nl/ was de moeite waard. Bij het intypen van de eigen postcode verschijnt het laatste nieuws over evenementen maar ook berichten uit de eigen omgeving. Zowel een berichtje van SLOG, Buurtverening De Schelfjes als een bericht van River Zydeco Zity . Deze link zou in de bieb ook bruikbaar zijn. Wat ook bruikbaar zou zijn, is de site http://www.lulu.com/ waar iedereen, zonder tussenkomst van welke uitgever dan ook, zijn eigen boek kan publiceren, dat via de Lulumarkt kan verkopen of een eigen ISBN nr. kan aanvragen (1e prijswinnaar in categorie "boeken"). Interessante opgave deze les 17 maar óók tijdrovend én zeer verslavend!

2.0 Is dé manier om samen de meest complete sites te bouwen waar iedereen

z'n voordeel mee kan doen.


Van gallerij.zoom.nl heb ik een paar leuke foto's gedownload, passend in de tijdgeest!

zondag 16 november 2008


Zijn fiets tegen de hare,
zijn snelle achter haar opoe,
met z'n voorband tegen haar achterste.
Vertederend in zijn lieve onbeholpenheid.

Een ogenschijnlijk klein,
toch groots en prachtig liefdesteken.

personalized greetings

zaterdag 15 november 2008

15. Podcasts/video en You Tube


Deze zaterdagmiddag heb ik besteed aan les 15 van 23dingen: Podcasts en Video plus You Tube.
Podcasting in plain English gaf een goede uitleg van het begrip. Interessant om niet langer afhankelijk te zijn van de reguliere media maar later gemiste uitzendingen op afroep te kunnen beluisteren en bekijken. Er is een breed aanbod van podcasts zoals ik heb kunnen zien op Radiocast/Gespod en Podplaza n.l. Ik heb me geabonneerd op
de "Yogalessen van Yogaman"en op "YOGAmazing" en deze potcasts aan mijn feeds toegevoegd (goed voor de balance van body, mind and soul en da's nooit weg natuurlijk!). Downloads maken het mogelijk om potcasts te beluisteren op bijv. MP3-spelers -heb ik niet- en waar en wanneer je maar wilt.
Zelf een podcast maken ligt niet in mijn interesse-sfeer maar lijkt niet al te moeilijk.
V.w.b. You Tube, dáárvan heb ik de mogelijkheden al veel eerder ontdekt. Een schat aan
(vooral) muziek en video's is daar te vinden. De toepassing van podcasts binnen de bibliotheek zou kunnen zijn dat gewenste uitzendingen voor de leners/medewerkers of afroep beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld programma's over boeken/lezingen/ culturele akviteiten kunnen op deze manier op de eigen tijd en manier bekeken en beluisterd worden. Ook kunnen video's van You Tube via de beamer gebruikt worden om dingen tijdens lezingen/cursussen/presentaties te verduidelijken.



zaterdag 8 november 2008

13: online kantoortoepassingen en 14:Instant Messaging

Voor Google Docs & Spreadsheets zijn m.i. legio goede gebruiksmogelijkheden te bedenken binnen elke organisatie, dus ook binnen het bibliotheekwerk. Voor het maken van personeelsroosters/vakantieplanning bijvoorbeeld of de planning en organisatie van evenementen. Ieder kan het hare/zijne bijdragen zodat er niet eindeloos mailtjes over en weer hoeven te worden gezonden. Dat geldt ook voor spreadsheets bijvoorbeeld en is een eenvoudige manier om documenten met anderen te delen.
Ik heb een piepklein gedichtje gepubliceerd op Google Docs en dat naar mijn blog gestuurd. Tevens heb ik een paar collega's uitgenodigd om hun eventuele op- en aanmerkingen/aanvullingen eraan toe te voegen. Ben benieuwd ;) Chatten kán nuttig zijn wanneer er tijdens kantoor-/uitleenuren over praktische zaken gechat wordt, zodat meteen antwoord op je vragen komt wanneer een collega online is en je ogenblikkelijk kunt overleggen over e.e.a.
Níet nuttig is chatten wanneer er over en weer onzin uitgekraamd word die ook nog eens de gang van zaken verstoord op de werkvloer. De toepassing bij Aladin is een goede zodat mensen vrijwel direct een antwoord op hun vragen kunnen krijgen.
Een hotmail adres heb ik al jaren en chatten doe ik zo nu en dan daar ook, dus met díe opdracht was ik snel klaar!



FIETS

FIETS



Zijn fiets achter de hare .

Zijn snelle achter haar opoe,

met zijn voorband tegen haar achterste.

Vertederend in zijn lieve onbeholpenheid

een ogenschijnlijk klein,

maar groots en prachtig liefdesteken.

dinsdag 4 november 2008

11 Ontdek Wiki's en de toepassingen ervan voor bibliotheken en 12 spelen in de Zandbak!

Gelukkig weer eens een uurtje over om met 23dingen in de weer te zijn. Les 11 "Ontdek Wiki's en ga op speurtocht binnen diverse Wiki's" was leuk om te doen en de toepassing van Wiki's kan bijzonder nuttig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld samen kunt brainstormen over bepaalde projecten zonder telkens weer aan iedereen mailtjes te hoeven sturen en in plaats daarvan elkaar kunt aanvullen en inspireren op een wiki, werkt dat efficiënt, tijd- en energiebesparend.


Een goede toepassing is het elkaar aanreiken van ideëën voor eenzelfde projecten, zodat niet ieder voor zich het wiel hoeft uit te vinden.

Het ventileren van eigen (discutabele) meningen of het vermelden van vertrouwelijke informatie op een wiki is een minder goede toepassing.

In de Zandbak (Sandbox) op de 23dingen wiki heb ik mijn favoriete film achter gelaten (What Dreams may come met in de hoofdrol Robin Williams) én mijn weblogadres. Van Youb Tube heb ik trailers van die film geplaatst plús van het liedje van Simon en Garfunkel-El Condor Pasa.
Mooi...... !
Ook heb ik een nieuw eigen gedichtje geplaatst ter vervanging van "Voorbij".

Het zit er weer op dus voor deze week!